Projectmanagement tools

19 augustus 2021   Software

Er zijn ontzettend veel verschillende manieren voor een organisatie om haar projecten te beheren. Sommige organisaties kiezen er bijvoorbeeld voor om hun volledige planning in excel te maken. Dit kost erg veel werk en tijd. Gelukkig zijn er ook veel verschillende tools om projectmanagement wat meer te automatiseren, en is er daarom voor elke specifieke wens wel een juiste tool te vinden.

Zo zijn er veel programma’s die online draaien, maar ook is er software te vinden die geïnstalleerd moet worden. Er is software specifiek voor microsoft, maar ook voor mac en linux te vinden. Daarnaast zijn er verschillende vormen die te gebruiken zijn voor het plannen van projecten. Er zijn tools die visueel zijn ingesteld, maar ook minimalistische tools die alles zo simpel mogelijk houden. Sommige teams vinden het fijn om met timelines te werken, zoals een Gannt-chart. Anderen werken liever met zogenaamde boards, ‘Kanban’-stijl, of gewoon met simpele takenlijsten. Ook zit er een verschil in vanuit welke visie je een project wil beheren: Door het gebruik van deadlines, en dus tijd-gericht, of op de ‘Getting Things Done’ manier waarbij er minder met datums wordt gewerkt en meer met specifieke taken en ‘milestones’.

 

Waarom projectplanning?
Het belang van een goede projectplanning valt niet te onderschatten. Het kunnen vaststellen van belangrijke deadlines samen met het correct toe kunnen wijzen van resources en capaciteit zorgt ervoor dat een project valt of staat. Goede projectmanagement tools zijn dan ook ontzetten belangrijk voor elk team, groot of klein.

De beste projectmanagement tools zijn die die een zekere mate van flexibiliteit hebben, zodat deze goed aangepast kan worden aan de wensen van een organisatie, of zelfs de wensen per team bínnen een organisatie.

Wat kost een projectmanagement tool?
Aangezien een goed stukje projectmanagement-software zo belangrijk is, is het logisch om hier niet op te bezuinigen. Over het algemeen is gratis software alleen geschikt voor de allerkleinste teams of de ZZP’ers onder ons. Dit betekent natuurlijk niet dat projectmanagement duur hoeft te zijn: Het is belangrijk voor een organisatie om goed op papier te zetten wat voor features ze wilt en welke overbodig zijn, om zo een goede keuze te kunnen maken. Omdat er zoveel verschillende smaken en wensen zijn mag het duidelijk zijn dat er qua prijs grote verschillen zitten tussen de projectmanagementpakketten


Planning.nl
Planning.nl
heeft uitstekende projectmanagement tools.

De software van Planning.nl werkt met een balkenplanning voor de geplande projecten, activiteiten en werkzaamheden. Hiermee wordt de doorlooptijd van de projecten inzichtelijk en de mijlpalen, beslismomenten en deadlines worden inzichtelijk. Daarbij kan een project uit meerdere fasen bestaan.

Met tellers op het planbord kan een overzicht worden bijgehouden van begrote uren ingeplande uren. Dit geeft snel en overzichtelijk inzicht in begrote kosten en mogelijke overschrijding van de kosten, waarmee het risico van overschrijding eenvoudiger beperkt kan worden.

Er zijn diverse grafische rapportages en analyses beschikbaar in Planning.nl die onder andere inzicht geven in de bezettingsgraad van de medewerkers en van de voortgang van het project. Doordat er een standaard API (webservices) beschikbaar is, kan informatie eenvoudig worden uitgewisseld met andere programma’s en pakketten in XML of JSON.